De perfecte pizza 2.0

Ik las dit recept deze week terug en besefte me dat het al lang niet meer is zoals ik tegenwoordig mijn pizza’s maak. Hoog tijd voor een update dus, die heb ik het hierbij gegeven, vandaar de Perfecte Pizza 2.0! šŸ™‚

Alles begint bij het perfecte pizzadeeg! Ik heb jaren gezocht naar het perfecte pizzadeeg, en die heb ik gevonden. Als je dit recept aanhoudt is succes gegarandeerd! Belangrijk: zorg ervoor dat je de pizza zo heet mogelijk in een goed heet voorverwarmde oven bakt. Dit zorgt voor een krokante korst en mooiere rand. Zelf gebruik ik een Optima Napoli pizza oven, een andere goede optie is de G3 Ferrari Delizia. Deze bereiken een temperatuur van 400+ graden waardoor de pizza perfect bakt. Niet iedereen schaft natuurlijk direct een speciale pizza oven aan, maar gebruik in ieder geval de hoogst mogelijke stand van je oven. De saus maak ik en wat ik niet direct gebruik vries ik in. Ik vries het in per ongeveer 4 grote eetlepels, dat is voldoende om 2 pizza’s mee te maken.

IngrediĆ«nten voor het deeg (voor 2 Napolitaanse pizzaā€™s van 263 gram en +/- 35cm Ćø):

  • 330g bloem
  • 195 – 200ml koud water
  • 6g zout
  • Zakje (7g) gedroogde gist

Ingrediƫnten voor de tomatensaus:

  • blik gepelde tomaten (400g)
  • 1 teentje knoflook
  • Verse basilicum (8 Ć” 10 blaadjes)
  • (optioneel: verse oregano)
  • Peper en zout

Ik gebruik zelf tipo 00 bloem van het merk La Tua Farina (te koop bij Albert Heijn). De bloem van AH Basic is ook prima te gebruiken, de bloem in Nederland komt dicht in de buurt van de tipo 00 bloem in Italiƫ, het grootste verschil is de elasticiteit die bij tipo 00 wat groter is.
Je kan als gist gewoon een zakje Dr. Oetker gist gebruiken uit de supermarkt, ik haal zelf tegenwoordig een halve kilo gedroogde gist (bijvoorbeeld bij Welkoop) die ik bewaar in een goed afsluitbare pot. Dit is handig als je regelmatig een pizza maakt.

Bereiding van het deeg voor de bodem:
Meng de bloem met de gist in een kom.
Maak nu een kuiltje in de bloem en giet hier het water in.
Giet het zout bij het water en roer even kort om het zout in het water op te laten lossen.
Roer nu met je vingers of een lepel in het water te roeren tot het een papje wordt.
Ga na het ontstaan van het papje verder met de hand voeg steeds meer bloem uit de rand van de mengkom toe tot je een steeds beter kneedbare, soepele massa krijgt.
Wanneer het goed kneedbaar is en niet meer aan je handen blijft plakken, haal je het deeg uit de kom, leg je het op het aanrecht of tafel en kneed je verder voor ongeveer 10 Ć” 15 minuten tot het een mooi elastisch deeg is.
Het kan zijn dat je iets meer bloem of iets meer water nodig hebt om het deeg mooi soepel te maken, dit hangt ook af van de luchtvochtigheid en temperatuur waarbij je het kneedt.

Laat nu het deeg rijzen op een warme plek voor 1 uur.
Daarna druk je de lucht uit het deeg, doe je het in een zak (ik gebruik een transparante pedaalemmerzak) en zet je het een aantal uren (of beter een hele nacht) weg in de koelkast.
Na het koelen laat je het deeg eerst op kamertemperatuur komen, dan druk je opnieuw de lucht eruit en laat je het opnieuw rijzen. Voor je de pizza maakt, vorm je 2 bollen van ongeveer 260 gram en laat je die nogmaals oprijzen voor ongeveer een uur (afgedekt, of gewoon in de zak waar het deeg al in zat).
Het koelen is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat het deeg stopt met rijzen maar wel smaak blijft ontwikkelen.

Bereiding van de tomatensaus:
Doe de gepelde tomaten in een mengbeker voor de staafmixer of in een blender. Doe hier de basilicum, eventuele oregano, peper & zout naar smaak en het gepelde teentje knoflook bij (verwijder wel even de kern).
Maak het met de staafmixer of blender tot een gladde saus. Nu is de saus klaar voor gebruik.

Beleg de pizza naar smaak met ingrediƫnten waar je van houdt. Ikzelf hou altijd wel aan dat de pizza in ieder geval opgebouwd wordt door eerst de saus op de pizza te smeren, daarna verse basilicumblaadjes op de pizza, dan mozzerella erop en vervolgens eventueel vlees, ui, etc.. Door deze opbouw komen de smaken goed tot hun recht.

Eet smakelijk!

Geef een reactie